Téma: Posvícení 2021

Dobrý den,

rada města 4.11 rozhodla, že od příštího roku už nebudou během posvícení v centru města kolotoče. Pro mne trošku překvapivé, pokud mne paměť neklame, tak loni město za tím účelem dělalo anketu kde se prý (alespoň tak to tvrdil myslím pan místostarosta) většina dotazovaných vyjádřila pro zachování současné podoby posvícenských slavností. Vzhledem k tomu, že stávající provozovatelka lunaparku jinde (např. v ZZN) kolotoče instalovat nechce a nebude, vypadá to, že posvícenské slavnosti budou tentokrát plně v režii města; konečně proto byl také CVIK pověřen urychlenou přípravou posvícenských slavností v roce 2021.

Městský rozpočet bude rozhodně v příštím roce napjatý; byl by i jen kvůli Covidové krizi, po daňové reformě to bude jen horší. Tuším tedy, že posvícení organizované a placené městem bude velmi skromné. Kolik rámcově hodlá město do posvícení v příštím roce investovat?

Překvapuje mne, že se nejprve zamítla stávající podoba, aniž by bylo jasné, jaká je alternativa a kolik to bude stát. Ano, kolotoče v centru města u někoho vzbuzovaly nelibost, ale stejně tak si to spousta lidí chválila. Já tam s dětmi chodil rád a tak bych docela chtěl vědět, jakou alternativu město nabízí. A proč se vlastně radní obtěžují s nějakými anketami, když evidentně výsledek není důležitý.

Děkuji za odpověď.

2

Re: Posvícení 2021

To se zase rada ve složení ODS, Top09,stan, kdu, Za zájmy Českého Brodu a Trikolóra vyznamenala. Mohli by mi její členové odpovědět na několik dotazů?

Proč jste to rozhodli za zavřenými dveřmi? Proč nebyla větší diskuze? Existuje jen jedna anketa, kde se ale obyvatele vyslovili pro zachování posvícení.

Jak v nastupující ekonomické krizi nahradíte desítky tisíc, které do rozpočtu nedostanete že záboru?

Proč ničíte tradici pro řadu Českobroďáků? I přes koronavirus letos bylo náměstí plné, toho jste si nikdo nevšimli, že?

Jak má být podle vás posvícení změněno? Naposledy jste takhle modernizovali Brodění a tato akce už neexistuje.

Přijde mi, že se rozhodujete jako pan premiér nebo Václav Klaus mladší. Však Trikolóru už maže mezi sebou. Takže jste rozhodli populisticky na základě několika křiklounů na fb. Třeba mojí maminky, která na posvícení každoročně ráda nejen s vnoučaty chodí a nemá internet, se nikdo z Vás neptal.

3

Re: Posvícení 2021

Diskuze na toto téma stále probíhá, ale je potřeba respektovat usnesení rady města i v případě, že máte odlišný názor.

Se stávajícím provozovatelem je potřeba se znovu sejít, seznámit jej s novou situací a pobavit se, zda je či není možné spolupracovat i na novém modelu oslav Posvícení.

Je pravděpodobné, že nový model fungování dočasně zatíží městský rozpočet, ale výhledem je, aby si akce na sebe vydělala sama. Atrakce k Posvícení patří, ale neměly by být náplní oslav zabírající náměstí po celý týden. Osobně bych se spíš přikláněl využít peníze za zábor veřejného prostranství na zajištění dalšího programu oslav, ale tento koncept podporu zatím nezískal.

Tradici nikdo ničit nechce, spíš je tady snaha vrátit Posvícení původní obsah a tím byla oslava vysvěcení kostela sv. Gotharda. Oslavu stáhnout pouze na víkend a ten naplnit řemesly, tržištěm, hudbou, divadlem, tancem ale i některými atrakcemi.

Akce Brodění se přeměnila na oslavy města, které probíhají jednou za pět let, naposledy v roce 2017. Další slavnosti jsou plánovány na rok 2022, kdy oslavíme 585 let povýšení města na město královské.

Trikolóru mezi sebou nemáme, populisticky nerozhodujeme a na křiklouny jsme si již zvykli. Rozhodně i jejich názor bereme v potaz a zvážíme jej. Přesto musí padnout nějaké rozhodnutí a jak se říká, nezavděčíte se všem.