1

Téma: Stromy v Masarykově ulici

Dobrý den, nešlo ořezání stromů v Masarykově ulici vyřešit trochu jinak, například jen přistřihnutím? Ptám se jako laik, kterému vadí, že se tato ulice naprosto změnila a připadám si v ní jako v betonovém akváriu. Doufám že tato stížnost pomůže k tomu aby se takováhle ohyzdnost nestala v jiných ulicích.

2

Re: Stromy v Masarykově ulici

Vážení,

k problematice stromů v Masarykově ulici jsem si vyžádal vyjádření vedoucí odboru životního prostředí městského úřadu, které tímto zveřejňuji.

Stromy v Masarykově ulici a v ulici Komenského byly zdrojem stížností nejen obyvatel bytů, kterým stromy stínily, ale i odboru dopravy a technických služeb - větve zasahovaly do průjezdného profilu, zakrývaly dopravní značky. Po konzultaci s arboristy jsme se odhodlali k takto razantnímu zásahu, který alespoň dočasně vyřeší stížnosti a upraví koruny nevhodně vysazených stromů. Ačkoliv použité kultivary mají globózní korunu a prodejci prohlašovali, že koruna se "příliš nerozroste", stromy mají ve své genetické výbavě daný určitý habitus a do toho dorostou. Takže naši předchůdci vysadili do poměrně úzkého uličního prostoru nevhodné stromy.

S provedením zásahu jsme dlouho otáleli, ale s ohledem na zvyšující se tlak ze strany obyvatel sousedních bytů a domů jsme v letošním roce přistoupili k drastickému zásahu. Stromy by měly obrůst a vytvořit opět korunu, jejíž úprava by měla (dle pouček dendrologů) probíhat každé dva roky. S ohledem na finanční možnosti města však úprava korun nebude zajišťována s takovou frekvencí, tedy příští úprava bude opět poměrně razantní.  Také jsme uvažovali o výměně stromů a výsadbě jiných druhů a kultivarů, ovšem s ohledem na poměrně malý prostor pro výsadbu jsme zatím nedospěli k rozhodnutí, jaké stromy použít tak, aby se opět nestaly zdrojem výše uvedených problémů.

Ing. Rostislav Vodička - vedoucí odboru životního prostředí a zemědělství

3

Re: Stromy v Masarykově ulici

Běžnému profilu arboristy totiž patrně vyhovují pouze kultivary s globózním habitem a razantní frekvencí svých dendrologů...

Co si asi tak pomyslí člověk, který mluví bohužel jen česky a zajímá ho prostě jen proč a jak ten průřez proběhl.

Pane inženýre, bravo bravissimo, hned vám lajkuju.