1

Téma: Zápis do mateřské školky

Dobrý den, ráda bych se zeptala někoho kompetentního, z jakého důvodu jsou (a navíc ve všech třech školkách v Brodě) od letošního roku z kritérií pro přijímání dětí do mateřských školek vyřazeny rodiče dětí, kteří nastupují do zaměstnání.
Při takto stanovených kriteriích má maminka po tříleté mateřské dovolené (i samoživitelka), která musí po třech letech nastoupit do původního zaměstnání (jinak na něj ztrácí nárok), velmi malou šanci své dítě do školky umístit. Protože v této době, kdy je převis dětí nad kapacitami školek, se vždycky najdou děti starší, byť jejich maminky jsou na mateřské s mladším sourozencem, nebo bez práce.
Myslím, že by se nad tím kompetentní osoby měly zamyslet, a když už chtějí pomoci maminkám, které jsou doma, tak vyčlenit alespoň jednu školku v Brodě, kde by na zaměstnané rodiče brali ohled.
Takhle nám nezbývá než obejít školky v okolních vesnicích, kde v kriteriích pro přijímání zaměstnané rodiče mají a doufat, že děti z jejich vesnice jim školku nenaplní....
Děkuji.

2

Re: Zápis do mateřské školky

Ač nejsem zástupce města, dá se odhadovat, že je to na základě doporučení ombudsmana p. Varvařovského o rovné příležitosti.

Viz např. http://www.bystrcnik.cz/?p=10795

3

Re: Zápis do mateřské školky

Vidím problém i v tom,že neustále existují rodiče,kteří nechávají svým dětem bezdůvodný odklad nástupu do školy.V mém okolí je nejméně 5 takových dětí(samozřejmě,které znám),kterým bude 6 v červenci a nástup do školy jim rodiče odložili až o rok později.I tyto děti vlastně blokují místa ve školkách.Myslela jsem,že odklady dostanou děti jen ve vyjímečných případech.Ale spíš je to o pohodlnosti rodičů.Aby se více zabývali přípravou dětí pro školu.To jen školka suplovat nemůže.I rodiče se museji snažit.Mému synovi bude 6 právě taky v červenci,ale odklad mu nedáváme!A do školky se dostal až na třetí pokus!A to jen do předškolní třídy.Tedy v pěti letech!

4

Re: Zápis do mateřské školky

Doporučení je jen doporučení. Rozhodovat by měli ředitelé/ředitelky. Jich se ptejme.....

5

Re: Zápis do mateřské školky

Pampeliško přesně tak jak se píše níže - na doporučení ombudsmana. Jsem matkou 2 dětí a jsem velmi ráda, že tomu tak je a že se některé matky ozvali a řešili přes ombudsmana. Právo na vzdělání mají všechny děti stejné. A nesouhlasím s tím, aby byli upřednostňováni rodiče dětí co pracují. Sama mám dceru, která bude mít za 2 měsíce 5 let a do školky nechodí!! Nelíbí se mi to. Daně jsme platili a platíme s manželem. Ale to není ten hlavní důvod. Dcera má problémy s řečí, které řešíme s logopedkou. Těch problémů je více. Kolektiv by jí velmi pomohl a to si myslí i naše logopedka, psycholožka i dětská doktorka. Sama jsem se o tom jsem se přesvědčila, když jsem jí ze zoufalství vozila několik měsíců do školky vzdálené 20 km (teď už to není možné). Od září už by snad měla chodit v Brodě do školky. Ale bude předškolák a velmi se obávám toho, že budeme žádat o odklad. Protože za ten rok nemá skoro šanci vše dohnat. Pomalu se s tím smiřujeme. A dítě takto staré je ochuzené o vzdělání na úkor dětí 3 letých. Ne že bychom jí nedokázali některé aktivity zajistit, ale zase je to vše o penězích. Toto nahrazování nás přijde na dalších min. 3.000 Kč měsíčně a to má program jen na cca 2 dny v týdnu, když to sečtu na hodiny. Jsem teď na rodičovské dovolené s mladší a rozhodně to žádná dovolená není. Vím, že až se budu vracet do práce, tak asi budu mít problém s umístěním mladší podle nových pravidel, ale i tak tuto změnu velmi vítám.
Osobně bych byla pro model - příspěvek (nebo třeba úlevu na dani či něco podobného) na školku adresovaný přímo rodičům a ty se rozhodnou do jaké školky dítě umístí. Pokud nebudou chtít státní, tak třeba do soukromé a zbytek si doplatí ze svého. V některých státech to tak funguje. Bohužel zde ne.

6

Re: Zápis do mateřské školky

Pokud se tedy tvůrci kritérií v Českém Brodě drželi doporučení ombudsmana, pak si asi nevšimli  bodu 6, který právě řeší malé (tříleté děti) a mohli by s tím zkusit něco udělat :-).

Zdojové dokumenty:
http://www.ochrance.cz/uploads/tx_odlis … y-orig.pdf

V Brne dne 8. prosince 2010
Sp. zn.: 166/2010/DIS/JŠK  strana 2 (DESATERO ROVNÉHO ZACHÁZENÍ V PŘÍSTUPU K PŘEDŠKOLNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ)

Bod 6.
> 6. Věk dítěte je možným kritériem pro stanovení pořadí přihlášených dětí. Pokud by však mělo v konkrétních případech dojít k absolutnímu vyloučení mladších dětí (zejména tříletých) z předškolního vzdělávání, bylo by vhodné uplatňovat je diferencovaně v rámci jednotlivých ročníku.

Z TOHO TEDY PLYNE, ŽE OMBUDSMAN DOPORUČUJE VE TŘÍDĚ, KDE BY MĚLY BÝT TŘÍLETÉ DĚTI (TJ.PO MATEŘSKÉ DOVOLENÉ) UDĚLAT JINÁ KRITÉRIA PRO PŘIJÍMÁNÍ  NEŽ PRO TŘÍDY SE STARŠÍMI. COŽ BY V NAŠEM PŘÍPADĚ MOHLO ŘEŠIT SITUACI A SPOKOJENOST BY BYLA NA VŠECH STRANÁCH.

7

Re: Zápis do mateřské školky

Taky si myslím, že jediné spravedlivé kritérium pro přijetí je věk dítěte. Čím je starší, tím vzdělávání potřebuje víc a školky děti vzdělávají. To je vlastně ta zásadní věc, funkce školky, není to hlídací služba pro zaměstnané matky (tak to bylo za reálného socializmu, kdy stát potřeboval ženy v práci), ale jeden ze stupňů vzdělávání, který děti připravuje na vstup do základní školy. Rozhodně do školky patří dítě pětileté a starší, bez ohledu na to zda maminka pracuje nebo ne. Pro všechny děti místo není a ještě dlouho nebude, takže rodiče musí počítat i s variantou, že se jim nepovede sehnat školku od tří let, to je bohužel realita. Plánovat si v dnešní době, že až budou prckovi tři, tak jdu do práce, to je opravdu hodně risk, zejména pokud mu ty tři jsou třeba v lednu, žádná školka mu nebude držet volné místo do ledna, když bude mít štěstí, tak se dostane od září. Hodně rodičů do té doby musí sehnat například soukromou školku, kterých je docela dost, ale jsou drahé, jde však o to, udržet si zaměstnání i za cenu toho, že co maminka vydělá, zaplatí za školné. Je to prostě tak, že dneska si rodiny musí poradit sami, stát se v tomhle směru starat nebude, školka není povinná a proto není ani povinnost státu zajistit každému dítěti místo s vyjímkou předškoláků.
To že maminka potřebuje nastoupit po mateřské do práce je přeci stejný argument jako to, že zrovna práci intenzivně hledá a školku musí mít zajištěnou dopředu, jinak by případně do nové práce nemohla nastoupit. Čili zohledňovat to, jestli někdo momentálně práci má nebo ne, mi nepřipadá spravedlivé. Zohledňovala bych jen věk dítěte a místo bydliště. Kritéria pro přijetí nikdy nebudou vyhovovat všem, v jednom vlákně na fóru se maminka zlobila, že nemůže umístit tříletou dceru do školky a přitom byla na mateřské dovolené s mimčem. Takže jí pro změnu nevyhovovalo, aby měly přednost děti zaměstnaných matek. Samozřejmě argument, že si s dítětem neví rady a nedokáže ho doma rozvíjet, je oproti strachu ze ztráty práce směšný, protože pokud matka nedokáže tříletému dítěti poskytnout to, co ve svém věku nejvíce potřebuje a mermomocí se ho snaží dostat do školky i když je doma, je něco špatně.
No a děti s odkladem, to je kapitola sama o sobě, možná někoho odradí to, že školkovné budou mít předškoláci odpuštěné jen na jeden rok, děti s odkladem ho od září začnou platit znova, pro některé rodiče to bude nemilé překvapení.
Město vybudovalo novou třídu v Liblicích, myslím že se docela snaží, ale nápor dětí je prostě nad jeho možnosti. Proto mi letošní kritéria připadají rozumná a v rámci možností spravedlivá vůči všem rodinám.

8

Re: Zápis do mateřské školky

6. Věk dítěte je možným kritériem pro stanovení pořadí přihlášených dětí. Pokud by však mělo v konkrétních případech dojít k absolutnímu vyloučení mladších dětí (zejména tříletých) z předškolního vzdělávání, bylo by vhodné uplatňovat je diferencovaně v rámci jednotlivých ročníku.


To se týká školek, kde by nebyly ŽÁDNÉ malé děti, mluví se o ABSOLUTNÍM vyloučení mladších dětí, tedy ne pouze tříletých, což by jistě nebylo vhodné a pokud vím, v Brodě nic takového není, znám několik tříletých školkových dětí. Pravda je, že záleží i na měsíci narození, jak se u zápisu sejdou.
V menších školkách jsou třídy věkově smíšené, kde jsou děti 3-4 a 5-6(7) leté, o jednotřídkách nemluvě. A co čtyřleté děti, které jdou k zápisu také poprvé a jejich maminky práci teprve hledají, mají být trestány za to, že chtěly s potomkem pobýt doma déle i za cenu toho, že jim zaměstnavatel nebude držet místo? Bod č. 9 k tomu říká

9. Kritérium zvýhodňující děti, jejichž rodiče jsou zaměstnáni nebo výdělečně činní sice není diskriminační, na druhou stranu nesouvisí bez dalšího s dítětem, jakožto adresátem poskytovaného vzdělávání, ani s jeho individuálními potřebami. Ochránce proto nedoporučuje využívat při přijímání dětí do mateřských škol kritérium zaměstnanosti rodičů.

Je vidět, že každý má snahu kritéria nastavit tak, aby vyhovovala právě jeho situaci. Fakt je ten, že míst je prostě určitý počet, dětí je tolik kolik jich je, na každé se nedostane a chtít nastavit pravidla tak, aby se zrovna to moje dostalo, je přirozené. Rozhodně ale nebude spokojenost na všech stranách, protože pokud se umístí vaše tříleté dítě, které se asi do školky nedostalo, tak se neumístí dítě z jiné rodiny, která může být ve stejně složité situaci. Trochu to připomíná boj o místa v záchranných člunech na Titaniku, což je dost deprimující.

9

Re: Zápis do mateřské školky

Myslím,že právě plno rodičů to placení školky při odkladu NEODRADÍ!Právě ty případy,které znám,toho jsou důkazem.

10

Re: Zápis do mateřské školky

Mě by ještě zajímalo, kde jsou ty zaměstnané matky, když odpoledne školka zeje prázdnotou? Bydlím vedle školky a je vidět v kolik hodin se děti vyzvedávají. Po poledni tu jsou manévry. A tuto informaci mám i od známé, která tam má dítě a když přijde na 15 hodinu, tak ve školce je dětí minimum. Jak to? Já tedy nevím jak ostatní, ale pokud nastoupím do práce, tak nebudu stíhat ani vyzvedávat dítě ze školky. Takže to budu muset řešit nějakým jiným způsobem.
Co se týče toho zaměstnání. Tak s razítky od zaměstnavatelů to byla pěkná šaškárna. Podvody typu sehnání razítka od známého (vždyť se o tom běžně mluví na veřejných fórech), zamlčené těhotenství, takže matka stejně do zaměstnání nenastoupila, apod. A v některých městech prozměnu neuznávali jako zaměstnání OSVČ. Prý si mohou plánovat pracovní dobu dle libosti, taky dobrý. A proč by se vůbec mělo přihlížet k tomu, zda matka pracuje? Proč se to nebere třeba podle otců?
A taky mi vadí, že někteří berou školku jako levnou hlídárnu pro své dítě. Školka má plnit funkci vzdělávací a tady si tedy myslím, že opravdu nejdůležitějším kritériem je věk dítěte. Nejlepší by bylo, kdyby školka byla pro každé dítě od těch 3 let. Jenže míst je bohužel nedostatek.