1

Téma: Bezpečnost města - pěší a cyklo hlídky?

Dobrý den,

chtěl bych se zeptat, jestli se policie (a jako občanovi je mi jedno jestli státní nebo městská) chystá také vedle automobilových hlídek pořádat také pěší?
Nemohu si pomoct, ale auta všech bezpečnostních složek znám téměř dokonale - buď při průjezdu městem ve dne maximální povolenou rychlostí a nebo v noci je lze občas zahlédnout při hlídkování sníženou rychlostí či při parkování před služebnou.

Vždy se sám sebe ptám - kdybych chtěl vykrádat auta či domy, nebo dělat jinou neplechu a vím že hlídka jednou za pár hodin kolem mě prosviští autem, jak bych to udělal aby mě nechytila?  S letmou znalostí kam míří kamery a že se stačí jen přikrčit a je hotovo bych se opravdu asi nebál. Zavřeni v autě toho z okolí asi moc není slyšet.

Zaráží mě, že státní policie pořádá hony a razie do "vyhlášených" domů, kterého se účastní velký počet policistů, ale není schopná zorganizovat nějaké pravidelné hlídkování přímo ve městě - rozumněj pěší a vymlouvá se na početní stavy.

Mám za to, že raubíři si z policie dělají dobrý den také proto, že prostě není vidět. Myslím, že kdyby se hlídka policistů ukazovala častěji osobně - tedy by toho mohla více slyšet a vidět, dalo by se mnoha činům zabránit. Lidí na to zřejmě má dostatek - viz ty razie.

A co mě více zaráží, nechápu proč místo auty nejezdí v létě či za příznivého počasí policisté na kole? Příkladů z jiných měst je prostě spousty, investice minimální.

Nejsem bezpečnostní expert, ale snažím se vše posuzovat selským rozumem. Když jdu se psem na procházku tak za půl hodiny jsem schopen obejít celé náměstí, skočit do parku a třeba i cestu k muzeu. Proč jsem nidky nepotkal na rizikových místech pěšího policistu? Není bezpečnost také jen o prevenci a ne alibistické čekání na zavolání?

P.S. Rád bych dodal, že má zkušenost s ochotou MP je velmi dobrá - má velmi ochotné strážníky kteří mi vždy pomohli nebo se snažili pomoci v rámci jejich možností. Chápu že jejich počet je omezený. Ze státní policie znám jen ty auta...

2 Naposledy upravil: vyskoč (30.05.2011 21:11:17)

Re: Bezpečnost města - pěší a cyklo hlídky?

Nemohu souhlasit. Potkávám městské policisty poměrně často i při pěších pochůzkách po různých částech města. Letos, je pravda, že jsem je ještě na kolech neviděla, ale v předešlých letech jsem je na kolech potkávala ve Štolmíři i třeba u nás na Škvárovně. Není to tak dlouho, co jsme s kamarádkou kladně hodnotily i státní policii. Strážníky jsme potkávaly pěšky při pochůzkách městem směrem na Škvárovnu, ulicí V Chobotě, k finančnímu úřadu. Ale řekněme si na rovinu, kolikrát víc je v Brodě takzvaných problémových občanů. Obrázek si můžete udělat, když se půjdete podívat na náměstí, na nádraží a třeba do Štolmíře. Poslední dobou mám pocit, že je Brod plný "nových tváří".