1

Téma: Výstavba VRT (vysokorychlostní trať)

Dobrý den, chtěla bych se informovat, jestli město má informace o připravované výstavbě VRT (vysokorychlostní trať) a jestli zástupci města měli možnost podat námitky/připomínky ke stavbě.

Výstavba VRT zásadně a nevratně změní charakter krajiny. Zásahy do krajiny jsou dalekosáhlé a nevratné, protože trať rozdělí vesnice, zničí hektary nejúrodnější zemědělské půdy, prameniště pitné vody a přítoky do vodní nádrže. Celou krajinu opásá nepřetržitá liniová stavba, betonová/protihluková stěna, provoz přináší hluk a vibrace. Nejvýznamnější trať české VRT má být spojení Praha – Brno, na které jsou povoleny rychlosti až do 350 km/h. Původně měla vést nejkratší cestou kolem dálnice D1, ale v prosinci 2020 Středočeský kraj rozhodl o změně, a hlavním koridorem se stala tzv. severní varianta, jejíž výstavba se dává do pohybu. Odhadovaná cena výstavby je kolem 200 miliard Kč plus přibližné náklady na údržbu 1,9 mil/km/rok .

Poslanci takzvaného AntiCovid týmu představili plán návratu k životu před pandemii a mezi jiným se v zrychleném řízení podařilo zahájit zpracování  VRT (napr. technicko-provozní studie) a to v době nejvyššího státního deficitu. Poslanec za ANO a místopředseda správní rady Správy železnic, Ing. Martin Kolovratník, už loni zveřejnil vítězný architektonický projekt terminálu v Nehvizdech a pan poslanec je jeden z autorů novely zákona č. 416/2009 Sb., o urychlení výstavby dopravní, vodní a energetické infrastruktury a infrastruktury elektronických komunikací.

Mapa: https://www.vrtaci.cz/vrt01/

Děkuji za odpoveď.

2 Naposledy upravil: penek (29.03.2021 08:18:45)

Re: Výstavba VRT (vysokorychlostní trať)

Já bych chtěl mít vaše starosti, kdy si asi tak myslíte, že se skutečně VRTne? Já počítám, že v tomto hi-tech státě slavnostní výkop motyčkou Made in China provede ing. Zeman někdy v roce 3782. Následovat budou pohoštění pirožky s putinádivkou z Penamu a kulturní vložka v podání Helenky Vondráčočkové.

3

Re: Výstavba VRT (vysokorychlostní trať)

Město o záměru informováno bylo, avšak zatím nebylo zahájeno žádné řízení, do kterého by bylo možné podávat připomínky či námitky.