Děkuji za podnět k prošetření odboru životního prostředí ípadu ze Slovenské ulice. Ovce jsou neoznačené, žijí v neutěšených podmínkách, ale to i jejich majitelé. Laickým pohledem soudím, že zvířata jsou hladová, psi často naříkají, na pozemku majitelé stále staví podivné přístřešky, které nejsou nijak pevné, sbírají odpadky v celém okolí, které částečně pálí a topí jimi a částečně je shromažďují na pozemku. Ovce expandovali "jen" na sousední pozemek, kde není žádná stavba, tedy majitelé přijedou jen občas zjistit škody, ale slepice přelétají plot, volně chodí po ulici, často mám obavy, aby je nesrazilo auto. Posílala jsem podnět k šetření již před rokem na Státní veterinární správu pro Středočeský kraj, ale nevím, jestli nějaké proběhlo.
Pokud jde o druhý jmenovaný případ ve Slezské ulici, také jsem jednou dávala podnět k šetření odboru životního prostředí a na hygienu. Majitel objektu v mém sousedství chová na malém pozemku desítky hus, slepic a jiných hospodářských zvířat. Z pozemku se šíří nesnesitelný zápach, který okolí značně obtěžuje a komplikuje život. Když je jeho pozemek příliš zanesený výkaly a peřím, likviduje to autogenem, tedy pokud se dobře vyjadřuji, prostě nějakým plamenometem. Letošní rok je situace obzvlášť vyhrocená, v podstatě od jara okolní domy sužuje nesnesitelný zápach výkalů zvířat, některým vadí i výrazný celodenní hluk, a to nemluvím o zhoršení alergických projevů u malých dětí v sousedství. Šetření v minulosti proběhlo až několik týdnů po podání podnětu, tedy přesněji po posvícení, kdy většina zvířat už byla pravděpodobně součástí posvícenského oběda a na pozemku jich bylo minimální množství, určeno k obnově chovu. Kontrola tedy konstatovala, že majitel chovem zvířata netýrá. Ale náš podnět směřoval k tomu, že majitel svým chovem týrá své okolí, nás sousedy. V minulosti majitel sliboval omezení chovu a pak jeho přesun na vesnici, kde prý má připravený pozemek, ale to se nestalo a už asi nestane. Poslední rok už ani neslibuje, protože si prý na svém pozemku může dělat co chce. Prosím kdyby šel prošetřit i tento případ, byla bych moc ráda. Děkuji za pomoc