61

Re: Koupaliště

Koalice pod vedením ODS a především pana starosty tak dlouho odkládala zprovoznění koupaliště až se město dostalo do stavu kdy se objevují nové projekty s vysokými náklady. Pak nejspíš zastupitelé neměli na vybranou, koupaliště rušíme, nemáme finance. Nevím kdy město koupaliště koupilo, odhaduji před 15-20 roky. Možná by se dalo dalších pár let počkat, to obyvatelé vydrží, třeba se změní vedení města, změní se pohled na požadavky obyvatel a priority projektů.
Sokolové nebyli hloupí, našli dobré místo pro koupaliště. Jeho zrušení je snadné, viz zavezené dětské brouzdaliště. Postavit jinde nové, to bude velký problém. Prostor pro „veřejné“ sportoviště, což je dobrá věc, se dá najít jinde než na koupališti.
Jak město došlo k investičním nákladům na koupaliště 29 mil., jen podle Úval? Kuchyň a jídelna za 91 mil jsou vlastní náklady města, anebo zde bude dotace? Ceny dalších projektů a jejich rozložení v čase nebyly uvedeny.

Re: Koupaliště

Robert napsal:

Kuchyň a jídelna za 91 mil jsou vlastní náklady města, anebo zde bude dotace?

Podle rozpočtu pro rok 2019 a 2020 je 60 milionů dotace a zbytek vlastní prostředky města.

63 Naposledy upravil: Tomáš Klinecký (07.02.2020 14:46:00)

Re: Koupaliště

Dobrý den, město koupilo areál koupaliště v roce 2007. Předpokládané náklady konkrétního záměru vycházejí vždy až z prováděcí dokumentace, reálné ze soutěže a skutečné po dokončení; jinak jde o více či méně kvalifikované odhady. Proto je porovnání s nedávno realizovaným projektem (nemusí jít nutně jen o Úvaly) asi nejpřesnějším údajem, který lze v dané chvíli získat. Samozřejmě to závisí na tom, co je v rámci rekonstrukce všechno obsaženo.

Co se týče jiných velkých projektů, tak kromě výstavby školní kuchyně (91 mil. Kč, z toho 60 mil. z dotace) nás letos čeká budova školního poradenství (dotace 30 mil. Kč) a podle výsledku podané žádosti o dotaci v krátké době obnova hlavního přivaděče vody do města a napojení dalších vodních zdrojů (75 mil.), intenzifikace ČOV (18 mil. Kč), rekonstrukce a dostavba vodojemu a dalších objektů (52 mil. Kč). Také projektujeme výstavbu nové budovy MŠ Kollárova (předpoklad kolem 45 mil. Kč) a dostavbu ZŠ Žitomířská (200 mil. Kč). I na tyto se budeme snažit získat dotaci, ke které je ale vždy nemalá spoluúčast města. Od úspěšnosti podaných nebo předpokládaných žádostí o dotaci se bude odvíjet přesnější horizont realizace jednotlivých akcí. Čeká nás ve spolupráci se Středočeským krajem také Žižkova ulice (250 mil. Kč) a řada středních investic jako třeba výměna vodovodu a kanalizace v ulici Sokolovská (8,6 mil. Kč). Není to tak, že by město něco odkládalo, až se objevily nové projekty, ale spíše se tyto projekty daří realizovat. Každý záměr vyžaduje přípravu a zabere určitou lidskou kapacitu a finanční prostředky, a to právě už od přípravy. Je-li podpořen z dotace, město musí poskytnout finanční spoluúčast. O chystaných záměrech se snažíme průběžně informovat ve zpravodaji, na webu i FB, kde jsou i podrobnější údaje o nákladech, předpokládaných termínech apod.

64

Re: Koupaliště

Koupaliště město koupilo před 13 roky a nic s tímto areálem neudělalo. Proč ho tedy kupovalo? Pan starosta to jistě ví, byl v tu dobu ve vedení města.
Pan Klinecký vyjmenoval projekty a to tam, odhaduji, některé významné chybí.
Jak však věřit pravdivosti jeho vyjádřením když napíše v první reakci „školní kuchyně za 91 mil“, tudíž jsem to chápal, že to jsou náklady města, a teprve když se optám zda je tam dotace a jaký je její podíl, tak z toho vylezou náklady města 30 mil. Nejprve ohromí 91 mil a tak na koupaliště prostě není a najednou je to jinak. Vyznívá mi z toho opět „ Kdo nechce, hledá důvody, kdo chce, hledá způsoby“. Krásných horkých 13 let město promarnilo.

65

Re: Koupaliště

Zdravím a dovoluji si připojit pár slov ke koupališti.
Myslím, že nejsem jediný občan, kterého trápí toto téma. Před 10 lety jsme si s rodinou při našich procházkách snili o tom, jak by bylo krásné toto historické koupaliště obnovit Postupem let však chátralo čím dál víc. Z ostatních obcí, které mají podobný skvost, se dozvídáme, jak dokázali takového odkazu předků využít a obnovit jej. U nás se zvládlo zasypat brouzdaliště.
Nemyslím si, že město potřebuje koupaliště za 30 milionů, prostě jen potřebuje místo ke koupání, odpočinku, setkávání, případně grilování apod. Naddimenzované projekty nemají smysl ve chvíli, kdy je rozpočet omezený. Čímž načínám další svou myšlenku...omezený budouváním jedné školy za druhou.... proč? Pro ostatní obce? V okolních obcích (např. Tuchoraz) se vesele prodávají nové stavební pozemky od soukromých vlastníků, kteří koupili pole a zasíťovali jej. Kam ty děti budou chodit do škol a školek? Jestli dobře chápu, všichni budou jezdit do Brodu? Staneme se městem škol a školek? A co ti, co tu žijí? Co chtějí po škole nebo práci někam vyrazit s přáteli nebo rodinou? ... no jaksi není kam vyrazit. Jen do školy. Aspoň, že máme kde zaparkovat a jet vlakem do Prahy. Nic jiného nám bohužel nezbývá.
Co se týče koupaliště, věřím, že by se našla spousta občanů, kteří by rádi s obnovou pomohli...fyzické osoby vlastní prací, právnické osoby např. darem. Jen jim dát možnost...

66 Naposledy upravil: Robert (10.02.2021 11:37:32)

Re: Koupaliště

Vážení spoluobčané,
rozlučte se s možností mít v Českém Brodě koupaliště. Ve zpravodaji č.1/2021 jsme se dočetli, že rada města 16.12.20 projednala bod Informace - Zpracování projektu: Na Kutilce - Odstranění objektu koupaliště. Nevím jak daleko je zpracován projekt využití Kutilky, ale velmi rychle došlo k realizaci zničení koupaliště neb již 5.2.21 zde bagr začal s demolicí. Zatím je z části bývalých travnatých pozemků vytvořeno štěrkové parkoviště.
Vedení města se již mnoho let v  dotaznících od občanů opakovaně dočetlo volání po zprovoznění koupaliště, zvláště, když tu bylo hodně let velmi teplé léto, ale požadavku občanů nevyslyšelo a prosadilo jeho zrušení. Tento krok se bude obtížně napravovat, otázka je, zda to je vůbec možné.

67

Re: Koupaliště

Robert napsal:

Vážení spoluobčané,
rozlučte se s možností mít v Českém Brodě koupaliště. Ve zpravodaji č.1/2021 jsme se dočetli, že rada města 16.12.20 projednala bod Informace - Zpracování projektu: Na Kutilce - Odstranění objektu koupaliště. Nevím jak daleko je zpracován projekt využití Kutilky, ale velmi rychle došlo k realizaci zničení koupaliště neb již 5.2.20 zde bagr začal s demolicí. Zatím je z části bývalých travnatých pozemků vytvořeno štěrkové parkoviště.
Vedení města se již mnoho let v  dotaznících od občanů opakovaně dočetlo volání po zprovoznění koupaliště, zvláště, když tu bylo hodně let velmi teplé léto, ale požadavku občanů nevyslyšelo a prosadilo jeho zrušení. Tento krok se bude obtížně napravovat, otázka je, zda to je vůbec možné.

Bohužel, co si lidé zvolili to nyní máme a sklízíme kyselé ovoce! Doufám, že při dalších volbách se většina probere a dojde konečně ke změně, která bude ku prospěchu všech občanů Českého Brodu a ne jen omezené skupině, která si jde na ruku pouze sama sobě, viz.: koupaliště, sponzor fotbalistů, chce pro pár fotbalistů hřiště s UMT, tak se zlikviduje koupaliště, aby byl prostor...... Je to špína a hnus, koupaliště mohlo sloužit pro všechny občany a nejen pro omezenou skupinu lidí.

LC

68

Re: Koupaliště

Libore, špína a hnus bylo koupaliště, kde celá vana již byla degradovaná a musí se odstranit, stejně jako se odstranily ostatní stavby v tomto prostoru. O demolici již rozhodlo zastupitelstvo města. Naopak není stále rozhodnuto o dalším využití prostoru, proto bude díra dle projektu zavezena, uhutněna a místo zatravněno. Prostranství bude stále veřejně přístupné ale už bez rizika, že se tam někomu něco stane.

Znova se do hry vrátila i směna tohoto pozemku za pozemek hřiště u horní školy a právě starý bazén byl jednou z překážek možné výměny. Pak se opravdu může stát, že na místě vyroste nové sportoviště, ale dětem ze ZŠ Žitomířská se vrátí prostor horního hřiště. Město se tam však budovat hřiště s UMT nechystá.

Můžeme se dále bavit i o plánech, kde by nové koupaliště mělo být umístěné, proč stávající prostor není vhodný a jaké další úpravy jsou na Kutilce v plánu. Ale to patrně nezapadá do tvého napadání bez důkazů a celkového očerňování vedení města. Podobným vyvoláváním nenávisti určitě problematice nepomůžeš, ale dělej, jak myslíš.

Ano, volby jsou od toho, aby lidé posoudili, kdo bude pro rozvoj města přínosný a kdo nikoliv. Tak uvidíme, jak ty příští dopadnou.

Hezký den!

69

Re: Koupaliště

A zase tomu nerozumím. Bez politického podtextu o volbách a o tom, koho si občané zvolili. Nechci rozviřovat starou bolest, kterou je nemocnice a její prakticky zánik.
Nechápu ale jediné. Letos to bude čtrnáct let od doby, kdy město (říkejme tomu tak) koupilo bývalé koupaliště. Čtrnáct let trvalo, než se zjistilo, že je koupaliště degradované a musí se odstranit. A zastupitelstvo teď zvažuje, co dál s pozemkem. Nechať se na mne zastupitelé (dle diskuzí to vypadá tak na dva) nezlobí, ale takto se nechová skutečný hospodář, ale ...! Omlouvám se, ale raději nevyjadřuji názor na to, kdo se tak chová. Tento názor by byl velmi nelichotivý, a nelze vyloučit, že právně napaditelný. Dovolím si ještě jednu připomínku. Pan liborc byl nařčen z vyvolávání nenávisti, napadání bez důkazů a očerňování vedení města. Já bych se přeci jen zamyslel pane Nekolný, zda se jedná o vyvolávání nenávisti. Asi bez důkazů, ty nikdo nepředložil, ale řada ukazatelů možná dává myšlenkám pana liborce oprávnění.
Sorry jako a hezký den.

Born stupid? Try again!

70

Re: Koupaliště

Jakub Nekolný napsal:

Libore, špína a hnus bylo koupaliště, kde celá vana již byla degradovaná a musí se odstranit, stejně jako se odstranily ostatní stavby v tomto prostoru. O demolici již rozhodlo zastupitelstvo města. Naopak není stále rozhodnuto o dalším využití prostoru, proto bude díra dle projektu zavezena, uhutněna a místo zatravněno. Prostranství bude stále veřejně přístupné ale už bez rizika, že se tam někomu něco stane.

Znova se do hry vrátila i směna tohoto pozemku za pozemek hřiště u horní školy a právě starý bazén byl jednou z překážek možné výměny. Pak se opravdu může stát, že na místě vyroste nové sportoviště, ale dětem ze ZŠ Žitomířská se vrátí prostor horního hřiště. Město se tam však budovat hřiště s UMT nechystá.

Můžeme se dále bavit i o plánech, kde by nové koupaliště mělo být umístěné, proč stávající prostor není vhodný a jaké další úpravy jsou na Kutilce v plánu. Ale to patrně nezapadá do tvého napadání bez důkazů a celkového očerňování vedení města. Podobným vyvoláváním nenávisti určitě problematice nepomůžeš, ale dělej, jak myslíš.

Ano, volby jsou od toho, aby lidé posoudili, kdo bude pro rozvoj města přínosný a kdo nikoliv. Tak uvidíme, jak ty příští dopadnou.

Hezký den!

Promiň Jakube,
ale nikoho z města jsem neočerňoval, v příspěvku je zmínka o omezené skupině, ale jak se říká "potrefená husa nejvíc kejhá". Nenávist tam také nevidím, jen smutné konstatování....
A hlavně si zapomněl dodat, že degradovat koupaliště nechalo město celých 13 let, co ho vlastní a nikdy se ani nepokusilo ho opravit, či zprovoznit.

Hezký den
LC