1

Téma: Rozestavěná poliklinika

Dobrý den, smím se zeptat, jaké jsou aktuální plány s rozestavěnou poliklinikou? Naposledy jsem v tomto diskusním fóru našel vyjádření pana starosty z roku 2015 o tom, že demolice není možná do roku 2019, neb by město muselo vracet státu přes 3 miliony korun. Jelikož rok 2019 již nastal, posunuly se úvahy na toto téma někam dále? Předem děkuji za odpověď.

Re: Rozestavěná poliklinika

Dobrý den, město je v rozhodování o tom, co dál s rozestavěnou poliklinikou (to se týká celého areálu) omezeno smlouvou o převodu nemovitého majetku, včetně pozdějších dodatků, uzavřenou se státem resp. s ÚZSVM do března roku 2020. Omezeno je jak ve způsobu využití na zdravotní, sociální a další veřejně-prospěšné účely, tak v dispozici s tímto majetkem. Například pokud bychom chtěli budovu prodat, město by muselo finanční prostředky ve výši obvyklé ceny odvést do státního rozpočtu. Myslím, že dnes jde hlavně o to najít pro budovu využití její dokončením, aby tento pomník zmizel. Po několika neúspěšných pokusech najít využití jednáním s několika subjekty, včetně současného nájemce nemocnice, přičemž problém byl právě v majetkoprávních vztazích, jsme se přiklonili k tomu počkat na blížící se termín. Zvažována byla také demolice, ale převládla nechuť zmařit nemalé množství práce a materiálu, které byly do stavby vynaloženy. Ptáte-li se, jaké jsou plány, tak jsou dvě cesty: buďto najít soukromého investora, který by objekt přestavěl na byty, případně třeba na byty pro seniory - tam bychom se zřejmě neobešli bez prodeje - anebo počkat a budovu později přestavět k nějakému veřejnému účelu tak jako postupujeme u dalších budov v areálu nemocnice (infekce - škola, ředitelství - poradny, kuchyně - školní kuchyně a jídelny, doprava - nízkoprahový klub).

3

Re: Rozestavěná poliklinika

Moc děkuji za podrobnou a konkrétní odpověď - a budu se tedy těšit na budoucí zvelebení objektu!

Re: Rozestavěná poliklinika

Chtela jsem se zeptat co bude se starou poliklinikou, ktera je uz pres pet let zavrena.            Dekuji

Re: Rozestavěná poliklinika

Dobrý den, stará nebo taky žlutá poliklinika teď sice nefunguje jako poliklinika, ale je dočasně využívána pro jiné účely. O její definitivní náplni v budoucnosti není ještě rozhodnuto. Uvažovalo se například o vybudování několika sociálních bytů, případně zázemí některých sociálních služeb. Ale je tady i možnost, že by budova mohla být opět částečně upravena na ordinace, pokud by se ukázalo, že současné prostory nestačí a ze strany lékařů by byla poptávka po těchto prostorách. Logicky by to navazovalo na existující zdravotní provozy. Oproti třeba rozestavěné poliklinice je žlutá poliklinika v podstatně lepším technickém stavu. Podobně jako u jiných budov to souvisí s finančními možnostmi města, kdy by bylo ideální, pokud by se nám podařilo získat externí zdroje.

Re: Rozestavěná poliklinika

A kdy se bude rozhodovat o tech bytech se , uz psalo asi pred tremi roky, nebo taky o centru pro duchodce, aby to netrvalo zas pet let.

7 Naposledy upravil: Tomáš Klinecký (19.08.2019 12:52:55)

Re: Rozestavěná poliklinika

Pokud by případný záměr na výstavbu bytů, včetně bytů pro seniory, realizoval soukromý subjekt, jde o to, zda se podaří takové partnera najít a zda se podaří s ním dohodnout na podmínkách. Zdůrazňuji, že byty jsou jen jednou z možností. Pokud by  budovy rekonstruovalo město, záleží na tom, zda najdeme vhodný dotační titul. U rozestavěné polikliniky jde o desítky milionů korun. O budoucnosti rozestavěné polikliniky se určitě začneme bavit nejpozději na přelomu roku, resp. začátkem příštího. To je problém, který není dobré odkládat. U žluté to není tak naléhavé, protože budova je v relativně dobrém stavu a v současnosti využití, byť dočasné, má.