Téma: Zrušení Městského kulturního a informačního centra

Dobrý den všem,

v podkladových materiálech pro nadcházející jednání zastupitelstva je i návrh na zrušení příspěvkové organizace MKIC a převedení její agendy pod MěÚ. Zaregistroval jsem sice, že probíhala debata nad osudem kina (kterého se také týká, ale nejde jen o kino), nicméně o tom, že by se zrušila celá příspěvková organizace jsem dosud žádné informace nenašel (možná se mýlím). Stejně tak nemám pocit, že by nad tímto poměrně zásadním krokem probíhala veřejná diskuse.

Návrh vychází z analýzy zpracované v rámci Projektu zvýšení kvality a efektivity MÚ Český Brod. Na stránkách projektu http://www.cesbrod.cz/item/projekt-proj … ojekty-ESF však tato analýza není k nalezení. Proč tomu tak je, když se z ní dělají závěry, je otázkou.

Co mne na celém návrhu zaráží, je několik faktů.

Největší rozpočtovou položkou MKIC tvoří podle předložených materiálů náklady na mzdy. Je-li tedy cílem ušetřit (což asi ano, neboť dokument uvádí, že byly již některé pracovní poměry ukončeny), tak pak se buď logicky stejné penzum aktivit MKIC přesune na stávající personál úřadu (tedy někdo dostane práci navíc), nebo se aktivity MKIC omezí. Obávám se, že je reálná spíše druhá varianta. Dokument v závěru praví. Že “Mohlo by se zdát, že za převodem činností MKIC je snaha o jejich omezení (např. ukončení činnosti kina Svět a půjčovny DVD). Zájem města je právě opačný. Proto již od 1. 1. 2012 se navrhuje rozšířit nabídku IC o vznik a zajištění služeb ICM a registraci členství ve sdružení ATIC. Tyto služby budou schváleny na jednání RM dne 1. 12. 2011.” Nějak jsem z toho nepochopil, zda tedy např. půjčovna skončí či nikoliv; působí to na mne, že se tyto služby ukončí a místo nich budou poskytovány jiné – registrace ve sdružení ATIC. Možná jsem to jen špatně pochopil, proto bych prosil o vysvětlení.

Zároveň dokument uvádí, že „Stěžejní metodou, která by měla další pozitivní změny provázet je proaktivní přístup – aktivní komunikace se všemi cílovými skupinami (občané, podnikatelé, turisté, média, zahraniční vztahy, veřejné instituce, organizace města a zájmové organizace).” Pak je ovšem poněkud zarážející, že plán na zrušení MKIC nebyl nijak veřejně konzultován. Nebo mi to uniklo?

Jednání zastupitelstva je již příští týden; můj postoj k tomuto návrhu je spíše zamítavý, ale rád bych znal názor veřejnosti a předkladatelů.

Podkladový materiál k tomuto kroku je k nalezení zde www.cosedejevceskembrode.webzdarma.cz/cb/MKIC.doc

Hezký den všem,

Traurig

2

Re: Zrušení Městského kulturního a informačního centra

Tak to je docela zásadní připomínka!

Já se přidám k požadavku zveřejnění té analýzy a chtěl bych také vědět, kdo, jakým způsobem a za kolik tuto zprávu vytvořil.

A jestliže nám jí zastupitelé objednali a všichni občané města to zaplatili, bylo by záhodno aby jsme věděli že jsme si nepořídili zajíce v pytli - tudíž prosím o její uveřejnění.

Děkuji

3

Re: Zrušení Městského kulturního a informačního centra

Požadované dokumenty jsou k dispozici zde:
http://www.cesbrod.cz/item/vystupy-proc … ojekty-ESF

4

Re: Zrušení Městského kulturního a informačního centra

Dobré odpoledne,

zeptám se - pokud bude agenda MKIC přesunuta pod MěÚ, budou i nadále organizovány kulturní akce jako byly zájezdy do divadla, Polska a podobně ?

Nebo půjde už jen o čistě informační činnost, zavedení "informační kanceláře" kde budou poskytovány rady občanům, návštěvníkům, prodej propagačních předmětů, známek, kopírování apod ? Tam by byla otevírací doba po celý týden nebo uzpůsobená úředním hodinám MěÚ ?

Děkuji za odpověď smile