1

Téma: Bezpečnostní situace města

Rád bych tu otevřel diskuzi na téma činnosti policejních složek v našem městě. Chápu, že možnosti města ovlivnit práci Policie ČR jsou velmi omezené. Ale co Městská policie? Nemohu se ubránit dojmu, že její činnost je naprosto nedostatečná.  Při častých procházkách městem v různých lokalitách a v různé denní doby policistu nepotkáte, ať už pěší nebo v autě. Až na kontroly placení parkovného na náměstí, zejména v sobotu dopoledne.

Někdy mám pocit, že za bílého dne o víkendu na náměstí nebo v parku je to nebezpečnější než v noci. Všude vidíte skupiny různého etnického složení, ale už na první pohled všichni "smažky" nebo jejich dodavatelé. Chápu, že pouhá přítomnost policie nic nevyřeší, ale rozhodně těmto "spoluobčanům" nebude příjemná.

Měsíční zprávy o činnosti Městské policie, které jsou zde publikovány mi přijdou naprosto nedostatečné a netransparentní. Myslím, že daňoví poplatníci mají právo na lepší informovanost.

A v této souvislosti bych rád znovu otevřel téma měření rychlosti v jiných obcích. Myslím, že absolutní prioritou MP by měla být bezpečností situace vlastního města. Každá vteřina a minuta, kterou stráví jinde tomuto městu citelně chybí. Navíc při současné právní úpravě, kdy MP musí měřený úsek označit značkami, se nechá za rychlost chytit snad jen úplný tupec.

Uvítám jakékoliv komentáře ostatních čtenářů i představitelů města k tomuto tématu.

2

Re: Bezpečnostní situace města

Bohužel se musím ztotožnit s příspěvkem od PT. Chápu, že vytíženost MP je asi vysoká. Na druhou stranu, jestli si město nechává ze sebe dělat výrobnu a zásobárnu psychotropních látek,zadělává si na pěkný průšvih. Kdo bude chtít bydlet ze "smažkama" a následním problémem, který se v podobném případě objevuje? Krádeže, výtržnosti,... Asi to vidím černě,ale raději dříve,než pozdě.
Prozatím vím o jenom přepadení na nádraží,ale věřte, že může být i hůř.

3

Re: Bezpečnostní situace města

Taktez souhlasim a zaroven kdyz uz se tu zminila sobota dopoledne a litani empiku kolem aut, co kdyby mesto davalo rezidentum, treba za 500 rocne na auto, permici na parkovani ve meste? ja osobne bych byl tratny, ale urcite bych to z pohodlnosti rad vyuzil a mesto by tim ziskalo i nejakou korunu navic...

4

Re: Bezpečnostní situace města

K tomuto tématu prosím o informaci, zda má město ve vyhlášce zákaz konzumace alkoholu a psychotropních látek na veřejných prostranstvích a pokud ne, z jakého důvodu. V mnoha městech byla tato omezení znovu zaváděna. V Českém Brodě je to více než žádoucí.

Potom by i městská policie zmohla více, pokud bude z její strany nějaká snaha, což už je jiná otázka...

5

Re: Bezpečnostní situace města

Souhlasím s tím, že městská i státní policie by měly svoji činnost zaměřit v těchto směrech. Nicméně se domnívám, že vydávání dalších vyhlášek (vyjma vyhl., ve které by byla přesně vymezena místa zákazu požívání alkoholu na veřejnosti) je nadbytečné a postačí, když bude v praxi realizován zákon o přestupcích - např. § 30.
Jako jeden příklad bych uvedl kouření v objektu nádraží - zejména první nástupiště. Z rozhlasu se line upozornění na dodržování zákazu kouření a zde se vesele kouří. Kolem procházela hlídka MP a nic. (Je pravdou, že je to již asi 1/2 roku, kdy jsem toho byl svědkem, takže třeba je dnes všechno jinak. I když se zde kouří vesele dál.) Pomíjím už to, že se zde předává mariánka.
Musím říci, že např. prezentace odchytu dvou psů v rámci zprávy o činnosti mi pak připadá spíše úsměvná, i když tato činnost také patří do oblasti činnosti MP.

6

Re: Bezpečnostní situace města

chci se zeptat, zda v tomto případě je něco platný kamerový systém, který tu máme ? lze případné záběry pachatele použít a je to důkazní materiál ?? děkuji za odpověď http://kolinsky.denik.cz/zlociny-a-soud … 01123.html


custom: nejsem si jistá, ale mám dojem že zákaz kouření na zastávkách byl zrušen ??

Re: Bezpečnostní situace města

Důkazním materiálem bezpochyby záznam z bezpečnostní kamery je. Nakolik je použitelný (tedy, zda je do té míry kvalitní, aby bylo možno pachatele identifikovat) posoudit neumím.

8

Re: Bezpečnostní situace města

Jenom,aby jsme nebyli nuceni vytvářet něco,jako domobranu. To pak jenom bude nářez.
... Hloupý nápad,ale i když musím přiznat,že jsem MP i Státní Pilicii viděl častěji (asi si je víc všímám). stále bude co zlepšovat. Chybí mě vyšší podíl prevence. Chápu, že kluci od MP nemůžou být vždycky všude,ale na exponovanějších místech ano,nebo častěji. Určitě mají zmapováno bezpečnostní rizika lépe, jako normální občan.
Držím pěsti.

9

Re: Bezpečnostní situace města

Pro LÍDA:
Zákon č. 379/2005 Sb. o opatřeních k ochraně před škodami působenými tabákovými výrobky, alkoholem a jinými návykovými látkami a o změně souvisejících zákonů byl posledně novelizován zákonem č. 305/2009 Sb., který je účinný od 1.7.2010. Vymezení míst, kde se zakazuje kouřit řeší § 8.

Pro V.P. Traurig:
Pokud jde o kamerový záznam, samozřejmě je použitelný jako důkaz, ovšem osoba musí být identifikovatelná (některé kamery to dokáží velmi dobře), nebo musí ze situace vyplývat, že na záznamu je právě ta osoba (např. zloděj, který vytrhne někomu kabelku a opodál je zadržen s kabelkou a celá akce je na záznamu).

Re: Bezpečnostní situace města

custom napsal:

Pro V.P. Traurig:
Pokud jde o kamerový záznam, samozřejmě je použitelný jako důkaz, ovšem osoba musí být identifikovatelná (některé kamery to dokáží velmi dobře), nebo musí ze situace vyplývat, že na záznamu je právě ta osoba (např. zloděj, který vytrhne někomu kabelku a opodál je zadržen s kabelkou a celá akce je na záznamu).

ano, mám pocit, že totéž jsme napsal i já :-) důkazní prostředek to je, ale musí být použitelný, tedy pachatel musí být identifikovatelný. Samotný trestný čin na něm být zaznamenán nemusí, pokud je dokazován jiným důkazním prostředkem - například svědectvím jiné osoby (typicky: osoba A tvrdí, že viděla, jak osoba B krade, osoba B popírá, že by vůbec na místě krádeže byla. Kamerový záznam dosvědčuje, že osoba B na místě v inkriminovanou dobu byla - pak je zde ucelený řetěz důkazů).