1

Téma: Vypouštění vody na silnici?

Dobré nedělní odpoledne,

měl bych dotaz na místní legislativní znalce. Je nějak zákonně či vyhláškově upraveno vypouštění vody vyčerpané např.ze sklepa? Dnes okolo 14.hodiny jsem jel na kole ze škvárovny směr centrum města, a z druhého domu směrem od křižovatky u Karmy nahoru v Klučovské ulici měli na silnici vytaženou velkou hadici a vypouštěli z ní vodu. Ta samozřejmě tekla dolů na křižovatku, a když jsem se o nějakou půlhodinu později touž cestou vracel, byla už (snad kvůli přesycenosti kanazlizace z toho včerejšího děště) na křižovatce slušně rybníkovatá louže. Chtěl bych se proto zeptat, zda takové počínání je legální, neb nejsem v tomto směru odborníkem.

2

Re: Vypouštění vody na silnici?

Tak že by ani na OŽPZ nevěděli? Paní Tučímová zde včera byla a žádná odpověď...

3

Re: Vypouštění vody na silnici?

Pane Fokte, reaguji na dotazy, které se týkají mé pracovní náplně (odpady, ovzduší). K tomuto problému nejsem kompetentní.
Kompetence - odkaz níže
http://www.cesbrod.cz/item/budova-names … -prostredi

Ilona Tučímová, MěÚ Český Brod, OŽPZ

4 Naposledy upravil: Michal Fokt (13.04.2010 15:51:16)

Re: Vypouštění vody na silnici?

Dobrá, děkuji za info, já jsem to napsal tak jsem napsal proto, že jste (kromě pana Vodičky) jediná z OŽPZ, kdo sem chodí, a protože vodu čerpanou ze sklepa jsem pokládal za odpadní vodu, kor když teče do kanálu.

5

Re: Vypouštění vody na silnici?

Tak jen pro vaši informaci:
zák. č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých dalších zákonů
§ 2 Působnost zákona
(1) Zákon se vztahuje na nakládání se všemi odpady, s výjimkou
a) odpadních vod,
b) odpadů z hornické činnosti a činnosti prováděné hornickým způsobem ukládaných v odvalech, výsypkách a odkalištích,
c) odpadů drahých kovů,
d) radioaktivních odpadů,
e) mrtvých lidských těl včetně mrtvě narozených těl a potratů, částí těl včetně amputovaných končetin a orgánů a ostatků,
f) konfiskátů živočišného původu,
g) nezachycených emisí znečišťujících ovzduší,
h) odpadů trhavin, výbušnin a munice,
i) vytěžených zemin a hlušin, včetně sedimentů z vodních nádrží a koryt vodních toků, vyhovujících limitům znečištění pro jejich využití k zavážení podzemních prostor a k úpravám povrchu terénu (terénním úpravám), stanoveným v příloze č. 9 tohoto zákona, a sedimentů z rybníků, vodních nádrží a vodních toků používaných na zemědělském půdním fondu podle zvláštních právních předpisů ,
j) těžebních odpadů, pokud jiný právní předpis nestanoví jinak.

Ilona Tučímová, MěÚ Český Brod, OŽPZ

6

Re: Vypouštění vody na silnici?

OK, opět děkuji za info, napíšu tedy paní Stárkové, zda by sem nezašla...

7

Re: Vypouštění vody na silnici?

Dobrý den,
omlouvám se, že na Váš dotaz odpovídám až dnes, ale měla jsem dovolenou. Z Vašeho dotazu není zřejmé o jakou vodu se jedná. Pokud by se jednalo o povrchovou (dešťovou ) vodu lze, podle § 6 zákona 254/2001 Sb. – vodního zákona, změnit přirozený odtok vod za účelem ochrany jednotlivých pozemků a staveb bez povolení vodoprávního úřadu. Toto lze učinit pouze jednoduchými zařízeními (hrázky, stružky atd.). Pokud bude k čerpání těchto vod použito zvláštního technického zařízení (čerpadlo) musí být povoleno vodoprávním úřadem.  Dále se mohlo jednat o vodu odebranou, např. voda z bazénu, zahradní nádrže atd., musí být tato odpadní voda, podle zákona o vodovodech a kanalizacích č. 274/2001 Sb., vypouštěna do kanalizace v souladu s kanalizačním řádem a se smlouvou o odvádění odpadních vod s provozovatelem nebo vlastníkem kanalizace.  Bez znalosti konkrétní situace se nedá říci o jaký případ se jednalo. Je také možné, že šlo o řešení havárie.

Helena Pijálková, OŽPZ, MěÚ Český Brod

8

Re: Vypouštění vody na silnici?

Jako havárie to moc nevypadalo, vzhledem k tomu že zatímco tekla voda po silnici (několik desítek metrů než se pokusila zaplout do kanálu na křižovatce u Karmy), tak tam nějaký pán v poklidu řezal dříví. Byl bych to tipoval buď na vypouštění vody z bazénu (filtrací) nebo ze sklepa (čerpadlem). Mně spíš jen přišlo divné že ta voda tekla po silnici, kudy normálně jezdila auta, a nebylo jí málo. Ale možná že kolem toho domu jiný kanál blíže není, těžko říci. Každopádně děkuji za info, kdyby se v dané lokalitě voda opět vyskytla, pořídím fotodokumentaci.

9

Re: Vypouštění vody na silnici?

...jinými slovy, než se vyšetří (asi chemickými rozbory) o jakou vodu jde, než se sežene příslušná osoba, než se poměří vzdálenosti k nejbližším kanálům apod. voda odteče a bude po nutnosti dalšího šetření. I tak to jde. A děje se něco? Prd.

10

Re: Vypouštění vody na silnici?

Dnes jsem jel kolem Karmy a opet tam vytekala voda z vyse zmineneho domu. Pan Fokt muze jit fotodokumentovat:)