1 Naposledy upravil: bublais (12.05.2021 05:59:13)

Téma: Cukrovar- výstavba

Dobrý den, prosím o informaci, v jakém stádiu je "rozhodnutí o výstavbě" v bývalém areálu Cukrovaru. Je nějaká šance referenda pro místní obyvatele?
Jedná se poměrně o velkou změnu, hlavně pro liblické obyvatele, kteří doteď žijí v klidu a víceméně tichu.
Spousta lidí včetně mě, se sem přestěhovala právě kvůli tomu a upřímně, myšlenka nového "města ve městě" mě docela děsí a v žádném případě s ním nesouhlasím.

Myšlenka rozlehlého parku asi nepřipadá v úvahu...!?
Děkuji PN

2 Naposledy upravil: Tomáš Klinecký (14.05.2021 09:49:52)

Re: Cukrovar- výstavba

Dobrý den, rozhodnutí o výstavbě zatím vydáno nebylo a pokud vím, tak ani nebyla podána žádná žádost ze strany vlastníka. Nebyla nám představena žádná nová podoba záměru než se probírala na veřejném projednání v roce 2019 a než byla zveřejněna i na těchto webových stránkách. Investor aktuálně usiluje u změnu územního plánu, která by měla být součástí změny č. 3. Ta se začne zpracovávat po schválení změny územního plánu č. 2, s nímž počítáme na zastupitelstvu 16. 6. 2021. Ohledně podoby zástavby cukrovaru platí, co říkáme už několik let. Město ji v územním plánu a územní studii Liblické předměstí obecně odsouhlasilo (v původním územním plánu byla plocha výroby!, neboť jde o bývalý cukrovar; výroba by nepochybně představovala mnohem větší zátěž pro okolí než byty). V jednáních s investorem prosazuje veřejný zájem například na dostatku zeleně, kvalitě a dostatečné šířce uličního prostoru, možnosti umístění služeb v přízemí budov (parter) a na parkování vozidel v objektech, nikoli na ulicích, dále vymezení ploch pro sportoviště, plochy pro školku, pěší propojení přes Šemberu jižním směrem, dopravní napojení čtvrti, rozšíření dopravního terminálu u nádraží apod. Developer chce většinou pozemek využít maximálně, město se snaží to rozumně zkorigovat například tím, že tlačí na snížení bytových domů. Změna zpátky na nezastavěné území nebo park opravdu zřejmě není reálná. Park by měl ale vzniknout v pásu podél Šembery v celé délce území. Co ale určitě reálné je, udělat čtvrť tak, by se v ní dalo dobře bydlet a pro ostatní obyvatele to neznamenalo zhoršení kvality života. Někteří i tuto snahu města vnímají tak, že to investorovi komplikujeme. Zatím to vypadá tak, že zástavba není otázkou příštích několika let. Plánují stavět po etapách, ve směru od Českého Brodu k Liblicím.

3

Re: Cukrovar- výstavba

Moc Vám děkuji za odpověď.