1

Téma: Kompostárna

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, zda město neuvažuje o vybudování kompostárny?

2

Re: Kompostárna

Dobrý den, takto diskuse proběhla někdy v roce 2010-2011, kdy se zaváděl v rámci odpadového hospodářství pravidelný svoz bioodpadu. V rámci dotací mohla být kompostárna vybudována. V rámci vedení TS jsme zohlednili jednotlivá kritéria a to, že v regionu jsou k dispozici dvě kompostárny v dosahu do 17km a to v obci Hořátev a nyní i v obci Radim. Navíc je zde bioplynová stanice v obci Tuchoraz (3km). Navíc kompostárna vyžaduje poměrně velký prostor, jsou zde náklady na další pracovníky a stroje a v neposlední řadě odbyt kompostu. Bioodpad svážíme nyní do obce Radim za 150 Kč /1t, bioodpad z parkových a zelených ploch přímo do bioplynové stanice Tuchoraz zdarma. Cílem odpadového hospodářství města je co nejvíce odpadu vytřídit, jednotlivé komodity prodat nebo za nízký poplatek uložit, tak aby občan platil co nejmenší poplatek (552 Kč na rok 2017) a aby město nic nedoplácelo na tento systém.
Ing. Miroslav Kruliš

3

Re: Kompostárna

Děkuji za odpověď.

4

Re: Kompostárna

Svého času také město občanům nabízelo kompostéry. Pokud si vzpomínám, bylo tak léta páně 2006 nebo tak nějak. U nás máme dosud jeden na zahradě, pouze etiketu firmy pana Majera už odnés čas.

5

Re: Kompostárna

Kompostárna se tady neobjeví, využíváme kompostárnu v Radimi. Kdyby byl zájem o kompostéry, tak by se s tím dalo určitě něco dělat.