1 Naposledy upravil: Pavel K (04.02.2016 17:59:47)

Téma: Parkoviště u nádraží

Dobrý den,

dnes jsem si za účelem pracovního pohovoru v Praze, dovolil využít parkoviště vedle nádraží v Brodě. Po návratu z Prahy jsem za stěračem nalezl pozdrav od MP, spáchal jsem velice vážný přestupek proti bezpečnosti a plynulosti  silničního provozu tím, že jsem stál mimo vyznačené místo. Stál jsem zcela vzadu, kde se zdálo jsou dvě místa k parkování (po levé straně, zády k nádraží, taková jako výduť a průjezd do vrat nebyl nijak omezen). Jak jsem byl MP poučen, tato místa nejsou parkovací, ale slouží k otáčení. Prosím kde najdu pravidla, která toto říkají? Proč zde není značka zákazu stání, nebo nakresleno bílé Xko na zemi, žluté pruhy cokoliv. Nic takového jsem zde neviděl a tedy jsem se domníval že nečiním žádný přestupek. Tato sranda mě stála 300,-. Předem děkuji za vysvětlení.

PS: velice rád bych také někdy viděl MP měřit rychlost v Bylanské ulici, kde se co chvíli někdo prohání jak na závodní dráze, ale tato bezpěčnost zřejmě není prioritou.

Křivánek

2

Re: Parkoviště u nádraží

Dobrý den,
to máte kliku, mě to stálo 500 Kč. Vysvětlení jsem dostal jednoduché, stojím mimo těch barevných dlažebních kostek, i když tam nikomu nepřekážím, nikoho neohrožuji. Nepomohla ani moje argumentace, že jsem jel na novější spodní parkoviště, tam ovšem byla porucha, tak jsem se vrátil zpět nahoru, ale jediné místo bylo toto. MP se každý den specializuje na toto místo = je to pro ně lehký výběr peněz, vypadá to jako kdyby to tam nechali schválně smile.

3

Re: Parkoviště u nádraží

Zřejmě jste způsobil svým dražším vozem větší ohrožení! Má stará Felicie dávala tušit menší vydělek. Nechápu proč každý nedostává stejnou pokutu, už toto mi přijde zvláštní! Jsem zvědav na fundovanou odpověď. Schválně jsem požádal známého advokáta, aby se mi k tomu vyjádřil, dnes budu vědět snad víc.

Křivanek

4

Re: Parkoviště u nádraží

Zdravím diskutující a MP. Dnes jsem se díval, že další dva chudáci dostali pokutu za ohrožení plynulosti dopravy stáním na nijak označeném místě. Pokud prosím vyrazíte rozdávat pokuty na parkoviště. Zkuste zkontrolovat čekárnu u nádraží. Vyskytuji se tam zajímavá individua, která svým chováním obtěžují slušně občany. Děkuji za ochotu a přeji hezký den. Křivánek

5

Re: Parkoviště u nádraží

Dobrý večer,
Město Český Brod v rámci rekonstrukce přednádraží se rozhodlo zřídit parkoviště P+R (zaparkuj a jeď), která jsou formou kombinované přepravy s návazností individuální automobilové dopravy na veřejnou hromadnou dopravu. První dvě se nacházejí v prostoru přednádraží a byly pořízeny za 24 mil. Kč,-. Třetí parkoviště P+R bylo zřízeno v ulici Klučovská za cca 14 mil. Kč,-.
Městská policie se zaměřila v letních měsících 2015 na upozorňování řidičů, kteří nezaregistrovali značky P+R, aby svá vozidla neparkovali v rozporu se zákonem. Po dobu třech měsíců nedávala MP za tyto přestupky pokuty a vše řešila domluvou a upozorňovala řidiče na nově otevřené parkoviště v ulici Klučovská.
Parkování na těchto třech parkovištích je zdarma a město jako provozovatel pouze vyžaduje, aby řidiči parkovali svá vozidla tak, jak jsou parkoviště naprojektována.
Parkoviště P+R je označeno vodorovnými značkami V 10a stání podélné a V 10b stání kolmé.
Označení stání a parkovišť se užívají k vyznačení dovoleného zastavení a stání a případně stanovení způsobu stání ve vztahu k okraji pozemní komunikace; při stání nesmí vozidlo svým obrysem nebo nákladem přesahovat do vozovky vyznačenou plochu § 21 Vyhláška č. 30/2001 Sb. označení stání a parkovišť. Ohledně následného dalšího značení parkovišť vodorovnými značkami (Xko nebo žluté pruhy) se musíte obrátit na odbor dopravy MěÚ Č.Brod.
Váš přestupek spočívá v tom, že nerespektováním vodorovné značky (stojíte mimo vyznačené místo) nutíte řidiče, kteří přijedou po vás, aby přes celé parkoviště couvali, jelikož se na konci parkoviště nemají kde otočit. Podle zákona 361/2000 Sb. Vám za přestupek dle § 125c/1k může být uložena bloková pokuta až do výše 2.000,-Kč.
Některé MP v případě, že, vozidlo omezuje nebo ohrožuje provoz na pozemní komunikaci nebo pokud neoprávněně stojí na vyhrazeném parkovišti, nařizují odtahy takových vozidel. K blokové pokutě dále platíte i odtažení vozidla, stání vozidla na záchytném parkovišti.

6

Re: Parkoviště u nádraží

Dobry den, děkuji za odpověď. Nijak nechci bagatelizovat svůj přestupek, nicméně hlídat zda jsou na zemi čáry a červená dlažba dle které rozklíčuji zda zde mohu, nebo nemohu parkovat. No nepřijde mi to jako rozumné. Proto se ptám, proč zde není značka zákazu stání, zcela evidentně to je jasné málokomu a lidé zde parkují. Nebo proč tam není udělán bílý kříž na zemi, který by jasně říkal ZDE NEPARKUJ! Zcela otevřeně mě toto účelné vydělávání našich rádoby ochránců zákona, placených z našich peněz, vytáčí. Jen nedej bože když jsem s nimi chtěl řešit krádež svého vozu. To jsem byl jak horký brambor...

Ps: Velice rád a na své náklady nechám vyhotovit desku na které bude napsáno. Zde neparkuj, slouží k otáčení. A páni policajti budou mít čas na skutečnou práci. Dejte mi vědět s cedulí to myslím vážně, rád něco užitečného pro své spoluobčany udělám!

7

Re: Parkoviště u nádraží

Jak jsem Vám psal, ohledně umístění dopravní značky se musíte obrátit na odbor dopravy MěÚ Č. Brod. Na každé umístění dopravní značky je třeba rozhodnutí od příslušného odboru. Sám nic neinstalujte, protože se tím můžete dopustit přestupku dle zákona č.13/1997 Sb.

8

Re: Parkoviště u nádraží

Na poradě vedení města bylo rozhodnuto značku instalovat. Chtěl bych jen upozornit, že na nepovolené parkování upozorňovali hlavně správci dráhy, neboť vjezd slouží v případě nějaké události na železnici pro složky Integrovaného záchranného systému.

9

Re: Parkoviště u nádraží

Dobrý den, informace o instalaci značky je skvělá! Nicméně k onomu vjezdu. Svou Felicií jsem skutečně vjezdu ničeho nebránil, neb jsem stál dále, než je hrana tohoto výklenku směrem do cesty, vlastně jsem nebránil ani otáčení, vedle mě bylo ještě místo...Nyní vím a i ostatní budou vědět, že zde nemají parkovat. Možná, kdybych auta a parkování zde využíval aktivně, ale toto bylo jedno z mých mála parkování zde a možná to tak má i více lidí, takto bude jasná informace a lidé si budou dávat pozor:-) Přeji krásný den a ještě jednou děkuji.

Pavel Křivánek

10

Re: Parkoviště u nádraží

Jakub Nekolný napsal:

Na poradě vedení města bylo rozhodnuto značku instalovat. Chtěl bych jen upozornit, že na nepovolené parkování upozorňovali hlavně správci dráhy, neboť vjezd slouží v případě nějaké události na železnici pro složky Integrovaného záchranného systému.

Ahoj Jakube,
jen pro upřesnění. To stání, o kterém je tu řeč, je mimo vjezd pro složky IZS. Je vlevo od těchto vrat.