1

Téma: „Odzelenění“ náměstí Arnošta z Pardubic

V posledních letech moc do centra Brodu nepřijdu, včera dopoledne jsem měl ale po drahné době cestu na poštu a nestačil se divit – všechny keře kolem sousoší Sv. Trojice a také na protějším ostrůvku byly právě rozřezávány a likvidovány. Ve snaze zjistit více jsem nahlédl přehledu dřevin ke kácení, na který se lze proklikat zde na webu, leč běda – jeho poslední aktualizace proběhla někdy v dubnu 2016. Ani zde v aktualitách z poslední doby není ničehož k nalezení, a tak bych se chtěl alespoň prostřednictvím fóra zeptat zástupců Odboru ŽP, případně pana starosty (pokud tedy stále platí, že zde komunikuje prakticky za všechno osazenstvo MěÚ) jednak na důvody kácení a zadruhé, zda a čím budou zmizelé dřeviny nahrazeny (pokud možno něčím zeleným, ne pestrobarevnou změtí jako v parku na Škvárovně). Předem děkuji za odezvu.

Re: „Odzelenění“ náměstí Arnošta z Pardubic

Hezký večer všem. Aktuální odstraňování přerostlých keřů je první fází naplňování tzv. koncepce vegetačních úprav náměstí zpracované arch. Pavlem Koubkem, kterou vloni na podzim schválila Rada města. Nejde určitě o „odzelenění“, protože zeleň na náměstí nadále chceme. Návrh vegetačních úprav vychází jednak z projektu rekonstrukce náměstí z roku 2008, jež má stále platné stavební povolení, jednak z pravidelně aktualizovaného programu regenerace městské památkové zóny (2010), který je dostupný na webu města. O vegetačních úpravách jsme psali v listopadu na stránkách města http://www.cesbrod.cz/item/mesto-ceka-v … ava-zelene a v prosincovém čísle zpravodaje. Zmíněná první fáze spočívá ve výměně nevhodných a dožívajících dřevin vysazovaných v 70. a 80. letech (tis, thuje apod.) a výsadbě listnatých stromů a dalších rostlin. Redukci středního neboli keřového patra, které je nevhodné v prostoru historického náměstí (už jsme se dokonce ocitli v odborné literatuře jako špatný příklad), doporučují architekti i některé poradní komise rady města. Některé keře navíc dlouhodobě bránily ve výhledu bezpečnostním kamerám kamerového systému. Odstranění těchto bariér by náměstí mělo též více scelit do jednoho prostoru a otevřít dříve skryté pohledy na významné památky města, jako je například sousoší Svaté rodiny. Další fází úprav by měla být výsadba stromů jižně, západně a východně od staré radnice a dále menších keřů, například půdopokryvných růží okolo sousoší. Předpokládáme výsadbu celkem 9 stromů. Půjde o 2 lípy náhradou za břízy před chrámem sv. Gotharda (ty jsou již vysazeny), 4 lípy západně před starou radnicí, 1 lípu jižně od Staré radnice a 2 nové hlohy před poštou. Chceme rovněž zlepšit kvalitu a údržbu trávníků na náměstí a úroveň vzhled mobiliáře, jako jsou odpadkové koše, lavičky, osvětlení apod.
Tomáš Klinecký

3 Naposledy upravil: Fiara (27.03.2017 09:01:38)

Re: „Odzelenění“ náměstí Arnošta z Pardubic

Poslední roky v Brodě zeleň mizí jak tající sníh.Zdůvodnění je vždycky stejné - stromy a keře jsou nemocné, nebo vadí tomu, či onomu.Proto bych navrhla celé město všeho zeleného zbavit a vybetonovat.Po nás potopa.....

Re: „Odzelenění“ náměstí Arnošta z Pardubic

Dobrý den,
zbavit město zeleně nikdo nechce a myslím si, že se to ani neděje. Dle informace OŽPZ bylo v minulých letech v rámci projektu "Zlepšení mikroklimatických podmínek" (do r. 2014) vysazeno celkem 357 stromů na území celého města a další stromy byly vysazeny mimo tento projekt. Šlo například platany u hradeb nebo 35 dubů podél Klučovské ulice. Je pravda, že ne všechny stromy byly umístěny ideálně. Stromy, které se neuchytily nebo neprosperují, byly reklamovány. Často se také stává, že někteří lidé je před svým domem prostě nechtějí, což se bohužel týká i vzrostlých stromů. 
Letos by vedle avizované výsadby na náměstí (lípy, hlohy) mělo být vysazeno ještě asi 20 stromů podél Šembery. I u připravovaných projektů (například rekonstrukce Žižkovy ulice) je na zeleň pamatováno.

5

Re: „Odzelenění“ náměstí Arnošta z Pardubic

Pane Klinecký, vy myslíte, že se to neděje?Vy špatně vidíte? Před knihovnou a pod kostelem se vám zdá vše stejné? Proč dřepět na lavičce a koukat na trávník? Není na něm nic k vidění ani kamerou.Stále mi to zavání tím, že se v nějakém zahradnictví vypěstoval nadbytek stromečků, které nešly na odbyt.Město je stále ošklivější a historie stejně viditelnější není.

Re: „Odzelenění“ náměstí Arnošta z Pardubic

Vážená paní Fiaro, kdo chce psa být, hůl si vždycky najde. Koncepci obnovy zeleně na náměstí navrhl zkušený zahradní architekt mj. na základě normativů pro městské památkové zóny, doporučovaných Výzkumným ústavem Sylva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví v Praze-Průhonicích a jakýkoliv zásah, včetně výsadby, musel projít schvalovacím řízením na Nár. památkovém ústavu. Čili jedná se o věc z hlav nejpovolanějších. Dále je projednaly a opakovaně radě města doporučily všechny příslušné poradní komise z řad občanů našeho města. Pravidelně kolem některých Vámi zmiňovaných thují procházím a některé vybrané sloužily jako druhé veřejné záchodky, a podle počtu čerstvých papírových kapesníčků opravdu hojně. Rád bych ovšem položil na oplátku otázku Vám - pokud myslíte své názory opravdu vážně, proč na fóru města vystupujete jako anonym, nikoliv pod svým jménem?

7

Re: „Odzelenění“ náměstí Arnošta z Pardubic

Vážený pane Mrvíku, vaše argumentace je jen spousta vzletných, leč prázdných frází, které se dají použít na kdeco.Památkový ústav, výzkumný ústav, zkušený zahradní architekt, poradní komise, povolané hlavy.....vše sice velkolepě zní, ale tak trochu tam chybí obyčejný občan.To, že thuje sloužily jako veřejné záchodky, by snad měla ohlídat městská policie, jenže ta je nejaktivnější jen při vybírání pokut za parkování.Na váš dotaz ohledně anonymity vám klidně odpovím.Jsme malé město, a nejsem si jista, že by za můj "nesprávný" názor nepřišel nějaký způsob odvety.Navíc mé jméno na tom, co píšu, nic nezmění.Nemám v úmyslu rozdmýchávat nějaké hádky a osobní rozepře, ale i tak snad názor na cokoliv napsat mohu.Kdysi se o Českém Brodě psalo jako o městě, utopeném v zeleni.Byla jsem na to docela pyšná.....

8 Naposledy upravil: penek (03.04.2017 12:44:13)

Re: „Odzelenění“ náměstí Arnošta z Pardubic

Já si ho tedy kdysi pamatuji jako utopence v šedi. A nemyslím si, že by se kácelo nesmyslně, prostě stárnou i stromy, pokácí se, poradíme se s odborníkem a vysadí se jiné, vhodnější, co je na tom špatného?

A jestli vám něco zavání, tak konejte, ať se nestane nehoda.

9

Re: „Odzelenění“ náměstí Arnošta z Pardubic

Diskuze přesně pro mě. Vím že noční klid končí v šest, ALE..

Je možné začínat s úpravou zeleně později než v cca 6:15hod?
Případně klidně ať začínají v pět ráno, ale ty stroje na prořezávání, které dělají rámus jako cirkulárka, aby používali později?

Děkuji.

10

Re: „Odzelenění“ náměstí Arnošta z Pardubic

kazdy na to ma samozrejme svuj nazor ale mne se ted to namesti libi vic, poradne to prokouklo... verim, ze se nejake stromy vysadi a ze se orezali ty hnusny kere kde casto trceli jen vetve, tak za to jsem rozhodne rad... urcite podporuji zeleny brod a at jsme v zeleni utopeny, ale at to nejak vypada a ma to nejaky smysl, ne ze budem utopeny za kazdou cenu...
a ani se tu nechci nejak zastavat mestske policie, ale to se ke kazdemu keri na namesti mel postavit jeden straznik aby si ho hlidal a ten ktery ho bude mit nejmene pocurany nebo po*** tak dostane odmenu? to by se vam zas pak nelibilo ze treba nehlidaji kere v parku apod smile ono nejdulezitejsi je porad proti necemu protestovat smile proc se nepridate do komise zivotniho prostredi a nevyjadrite nesouhlas tam Fiaro? pravda, tam by to nebylo anonymni tak by vas mohli cekat perzekuce smile